Wijn aan Zee Wijndoos Q2 2023 Zomerwijnen

Wijn aan Zee Wijndoos Q2 2023 Zomerwijnen

Hoera, de zon laat zich weer wat vaker zien. Het voorjaar lijkt er eindelijk aan te komen! Ik ben de afgelopen maanden weer op zoek gegaan naar de lekkerste betaalbare wijnen. Nieuw zijn de wijnen van het Spaanse Wijnhuis Bodegas Anadas. Hun witte ‘Care’ gemaakt van Grenache en chardonnay vind je in deze doos. Heerlijk bij licht pittige gerechten. Uiteraard zitten er ook een aantal vertrouwde wijnen tussen zoals de Nieuw-Zeelandse Mount Riley en de Alba Martin uit Rias Baixas. Nieuw is ook de rosé van mijn favoriete wijnhuis Les Aubas uit de Gascogne. Hun wijnen zitten al jaren vast in ons assortiment maar dit jaar hebben ze ook een rosé gemaakt en die is ideaal voor op het terras of in de tuin! En wil je toch af en toe rood dan is de Nerone een heerlijke zomerwijn. Prima bij de BBQ. De Côte du Rhône is voor de koelere avonden of bij een stevigere maaltijd.
Geniet ervan! Ik hoor graag wat je ervan vindt.
Inhoud:
1. Alba Martin – Albarino – Rias Baixas – Spanje - € 12,45
2. Mount Riley – Sauvignon blanc - Marlborough- Nieuw Zeeland - € 10,45
3. Bodegas Anada Care Sobre Lias – Grenache blanc/Chardonnay – Catalunya – Spanje - € 9,95
4. Les Aubas – Merlot/cabernet franc – Côte de Gascogne - Frankrijk - € 7,55
5. Nerone- Negroamare/Primitivo – Puglia – Italië - € 6,99
6. Ogier Artésis rouge - Grenache/Syrah/Mourvedre - Côte du Rhône – Frankrijk - € 11,95
Proost !

Kristi Gansner
Vinoloog, Wijn aan Zee

Alba Martin – Albarino – Rias Baixas – Spanje

Albarino is de kwaliteitsdruif uit Galicia en de belangrijkste druif van de Rías Baixas DO. De druif wordt geteeld op manshoge wijnstokken. De wind uit de Atlantische Oceaan zorgt voor de nodige ventilatie die de druif beschermt tegen ziektes en vorst in dit regenachtige gebied.
Smaakprofiel: Intense en elegante aroma's met tonen van witte steenvruchten en bloemen. Omdat deze wijn in de buurt van de zee verbouwd wordt heeft de wijn frisheid en wat ziltige tonen en de stenen bodem geven de wijn een natuurlijke mineraliteit. Deze wijn bestaat voor 100% uit de Albarino druif. Na het oogsten worden de druiven opgeslagen in RVS tanks en ondergaat de wijn een alcoholische en malolactische fermentatie.

Wijnhuis: De wijngaarden van Alba Martin liggen vlak aan zee. Je ruikt er de zilte lucht en onder je voeten kraken kleine schelpjes, die zijn neergelegd om de bodem te voeden. Dankzij een pergolasysteem genieten de druiven van een optimale zonexpositie en krijgen schimmels geen kans. De druiven worden per perceel en altijd met de hand geoogst. Alleen perfect rijpe druiven worden geselecteerd. Ook in de kelder wordt met grote toewijding en gevoel voor detail gewerkt.

Drinken bij: Visgerechten, verse pasta's en een mango salade.

Pasta Vongole Jamie Oliver

Het geheim van een goede spaghetti vongole is dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet, omdat het gerecht letterlijk binnen een paar minuten gemaakt is. We willen precies goed gekookte pasta en perfect gekruide, net geopende schelpjes – het klinkt eenvoudig, maar je moet wel geconcentreerd te werk gaan.

Ingrediënten voor 2 personen: 2 tenen knoflook, 8 rijpe kerstomaatjes, ½ gedroogde rode Spaanse peper, ½ bosje verse bladpeterselie (15 g), 160 g spaghetti, olijfolie, 2 el zongedroogde tomatenpuree, 300 g vongole of kokkels, gewassen en ontbaard (vergeet niet om een tikje te geven op exemplaren die open staan, en gooi schelpjes die dan niet dicht gaan weg), 1 glas witte wijn, extra vierge olijfolie

Bereiding: Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes, snijd de tomaten in kwarten, breek de gedroogde Spaanse peper en schud er de zaadjes uit (je moet zelf even bepalen hoe heet het pepertje is – ze zijn allemaal anders). Snijd de peterseliesteeltjes heel fijn en de blaadjes wat grover.
Kook de spaghetti in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet ongeveer 5 minuten voordat de pasta klaar is een grote koekenpan op hoog vuur. Doe er na 2 minuten een flinke scheut olijfolie in, kort daarna gevolgd door de knoflook, de tomaatjes, de Spaanse peper, de peterseliesteeltjes en de zongedroogde tomatenpuree.
Schud alles goed door elkaar, doe er de vongole of kokkels bij en giet 30 seconden later de wijn in de pan. Leg de deksel 1 minuut op de pan en haal hem er vervolgens af zodat je goed in de gaten kunt houden hoe de schelpjes open gaan en de wijn verdampt.
Als je timing goed is zullen de meeste schepjes open zijn (gooi exemplaren die dicht blijven weg) als het tijd is om de pasta af te gieten. Doe de spaghetti bij de schelpjes in de pan en voeg de peterselieblaadjes en een scheutje extra vierge olijfolie toe.
Hussel alles goed door elkaar en proef een hapje van de saus – vanwege de schelpjes hoeft er normaal gesproken geen zout bij, maar even proeven kan geen kwaad. Schep de pasta in twee warme kommen, verdeel de vongole of kokkels en het heerlijke vocht erover, en ga meteen aan tafel.
Bron: https://www.foodandfriends.nl/recepten/jamies-spaghetti-vongole/


Mount Riley – Sauvignon blanc - Marlborough- Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland staat bekend om de knisperende wijnen van Sauvignon blanc en deze van Mount Riley is een schoolvoorbeeld. Het gebied van Marlborough is uitermate geschikt voor de Sauvignon Blanc. De warme dagen, de koele nachten en de weinige regenval in de zomer en herfst, zorgen voor een optimale, lange en langzame rijping van de druiven die zo hun aroma's optimaal vast kunnen houden en daardoor veel aromatischer dan de sauvigons uit de Loire bijvoorbeeld.
Smaakprofiel: Zeer aromatische wijn met 'grassige' tonen en aroma's van o.a. meloen en citrusfruit. Door de aanwezige en benodigde frisse zuren komt de wijn zeer fruitig over en is al vroeg op dronk. Het is een zeer intense wijn, vol met tropisch fruit en een zeer lange afdronk.

Wijnhuis: Mount Riley is een familiebedrijf in Marlborough, Nieuw-Zeeland met een onafhankelijke geest. Een goede wijn vraagt om meer dan alleen een goede ligging van de wijngaard. Het doel is om authentieke wijnen te maken. Vriendelijk, nuchter en benaderbaar.

Drinken bij: Geweldig als aperitief of combineer hem met zeevruchten, groentegerechten, zomerse pastasalades, licht vlees of een lekkere club sandwich. Ook lekker met gerechten met kruiden en pit uit de Oosterse keuken.

Klassieke club sandwich

Ingrediënten voor 2 personen: 6 sneetjes (wit)brood, 4 plakjes bacon, 1 flinke kipfilet, botersla, 2 tomaten, 4 eetlepels mayonaise, peper, halve avocado in plakjes. Eventueel aangevuld met 2 eitjes. PS Zomers ook lekker met gerookte zalm, roomkaas of crème fraiche, komkommer en bieslook.

Bereiding: Snijd de tomaat in dunne plakken, bak de bacon in een pan zonder olie totdat deze krokant is. Laat de bacon uitlekken op een keukenpapiertje. Bak de kipfilet goed gaar en snij in dunne plakjes. Rooster de sneetjes brood in een broodrooster of in de pan. Smeer een dun laagje mayonaise op een sneetje brood. Leg hier de plakjes tomaat, kipfilet, sla en avocado op. Breng op smaak met peper en bedek met een sneetje brood. Besmeer deze met een laagje mayonaise. Bedek met de bacon en botersla en het laatste sneetje brood. Snijd schuin doormidden. Garneer eventueel met avocado of een (gebakken) eitje. In plaats van mayonaise, kip en bacon kun je ook gerookte zalm en craime frache gebruiken

Bodegas Anada Care Sobre Lias – Grenache blanc/Chardonnay – Catalunya – Spanje

Smaakprofiel: Heldere lichtgele kleur met groene tinten. In de neus verfrissend en zuiver met intense aroma's van fruit (groene appel, ananas en citrusvruchten). De aanzet is zeer fruitig en verfrissend, gevolgd door een intense afdronk. Gemaakt van 40% Chardonnay en 60% Grenache Blanc.

Wijnhuis: Bodegas Anadas bevindt zich in het hart van de DO Cariñena en is één van de oudste (1935) familiebedrijven in deze regio met zeer groot potentieel. Ze produceren voornamelijk wijnen op basis van Garnacha onder de naam CARE. Dit is de oude, Romeinse naam voor Cariñena. Het CARE project is een exclusief, innovatief en zeer toegewijd project. Alle elementen om deze hoge kwaliteitswijnen te produceren zijn met de grootste zorg en uiterst nauwgezet gekozen; de keuze van de wijngaarden, gebaseerd op de kwaliteit van het fruit, de infrastructuur voor een perfecte vinificatie etc. De gezichten op de etiketten, die de zon en de bodem van de wijn weerspiegelen, zijn het werk van de kunstenaar Enrique Torrijos. Vanuit Engelstalig oogpunt kunnen we CARE ook interpreteren, als zijnde de zorgzaamheid en het respect dat Bodegas Anadas laat zien bij het maken van al hun wijnen. De druiven zijn afkomstig van een grondig geselecteerde wijngaard, die zich bevindt op een hoogte van 600 meter. De beplantingsdichtheid bedraagt 4.000 wijnstokken per ha. De meeste druiven worden s'nachts geoogst. Daarna volg een koude schilinweking gedurende 18 uur en een alcoholische fermentatie onder gecontroleerde temperaturen (tussen de 15 en 18 graden Celsius).

Drinken bij: Iets pittigere gerechten, maar ook goed bij een gerecht met grote garnalen of gevogelte en bij sushi (met avocado).

Aziatisch gemarineerde garnalen

Ingrediënten voor 2 personen: 1 Rode peper, 4 cm Verse gember, 2 teentje knoflook, 30 ml Sojasaus, 20 ml Vissaus, 160 gram (grote) garnalen, 200 gram Noedels, ⅔ Chinese kool, 125 gr Champignons, 5 gr verse koriander , 1,5 tl honing, 3 el (Zonnebloem)olie, Peper en zout.

Bereiding: Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Schil de gember en snijd of rasp fijn. Pers de knoflook of snijd fijn.
Meng in een kom de helft van de rode peper, de helft van de knoflook en de gember met de sojasaus, vissaus en honing. Dep de garnalen droog met keukenpapier en leg ze in de marinade. Laat minimaal 10 minuten marineren. Schep af en toe om zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de noedels en kook de noedels 3 – 4 minuten. Giet af en koel de noedels met koud water. Laat uitlekken. De noedels mogen afkoelen. Snijd de Chinese kool in dunne repen. Maak de champignons schoon met keukenpapier en snijd in kwarten. Hak de verse koriander grof.
Verhit de helft van de zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur en fruit de overige rode peper en de overige knoflook 2 – 3 minuten. Voeg de Chinese kool en de champignons toe en bak 4 – 5 minuten. Voeg de noedels toe aan de wok en bak 2 – 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra olie toe wanneer de noedels aanbakken.
Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep de garnalen uit de marinade (laat de marinade in de kom!) en bak 2 – 3 minuten, of tot de garnalen gaar zijn. Blus ondertussen de noedels met groenten af met de marinade.
Verdeel de noedels met groenten en marinade over kommen. Schep de garnalen erop en garneer met verse koriander.
Bron: https://www.hellofresh.nl/recipes/aziatisch-gemarineerde-garnalen-5c2f2fc3c445fa01ab25af62

Les Aubas – Merlot/cabernet franc – Côte de Gascogne - Frankrijk

Les Aubas is al sinds jaar en dag onze huisleverancier. Domaine Saint Lannes maakt al jaren mooie vooral frisse witte wijnen in de Gascogne. Afgelopen jaar hebben ze ook rosé wijn gemaakt. Na hem geproefd te hebben was er geen twijfel mogelijk. Deze moet is ons assortiment en nu dus ook in de Wijndoos.
Smaakprofiel: Les Aubas Merlot/cabernet Franc rosé is een heerlijke wijn die geproduceerd wordt door Domaine Saint-Lannes. De wijn heeft een prachtige, lichtroze kleur en een frisse, fruitige smaak. Met heerlijke tonen van aardbeien, frambozen en een vleugje citrus. Het is een wijn met een mooie balans tussen fruitigheid en zuurgraad, waardoor het een perfecte aanvulling is op lichte gerechten zoals salades, vis en zeevruchten.

Wijnhuis: De prachtige wijngaard van Domaine Saint-Lannes, vernoemd naar de nabijgelegen 12e-eeuwse romaanse kapel. De kapel bevindt zich op de schitterende terroirs van Ténarèze en langs de routes van Saint-Jacques de Compostela. Sinds 1955 wordt Domaine Saint-Lannes beheerd door de familie Duffour, die sinds 1982 wijnen produceert. De familie heeft zich voortdurend gericht op respect voor de bodem, het gebruik van lokale druivensoorten en het genot van wijnproeven om de productie te ontwikkelen. De klei-kalksteenbodems van Domaine Saint-Lannes, waarbij kalksteen op sommige plaatsen uitsteekt en omringd door kalksteengroeves, dragen bij aan de productie van wijnen. Deze wijnen zijn rijk en geconcentreerd, met een onmiskenbaar “terroir” effect en een opvallende typiciteit.

Drinken bij: Heerlijk bij tapas, vlees en vegetarische gerechten.

Gevulde courgette

Gevulde courgette is lekker, makkelijk en gezond! Dit recept voor gevulde courgette is vegetarisch maar je kunt de courgettes ook vullen met tonijn of gehakt. Gevulde courgette is heerlijk met wat pasta of rijst erbij.

Ingrediënten voor 2 personen: 2 courgettes, 125 gr cherrytomaatjes, 75 gr feta, 0,5 rode ui, 1 el zwarte olijven, klein teentje knoflook, 0,5 1 tl oregano, olijfolie, peper en zout, rucola.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de courgettes en snijd ze doormidden. Schraap het binnenste gedeelte van de courgette eruit met een lepel. Haal er zoveel mogelijk uit maar maak geen gaten in de bodem. Hak de courgettepulp fijn met een scherp mes. Doe dit in een kom. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Voeg dit bij de courgette. Snijd de tomaatjes in partjes en voeg samen met de olijven bij de courgette. Verkruimel de feta over het courgettemengsel. Breng de vulling op smaak met de oregano en wat peper en zout. Leg de courgettes in een ingevette ovenschaal. Schep de vulling in de courgette bootjes. Besprenkel de gevulde courgette met wat olijfolie. Bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Mocht de bovenkant tussentijds te donker worden, dek deze dan af met wat aluminiumfolie. Garneer de gevulde courgette met wat rucola.


Nerone- Negroamare/Primitivo – Puglia – Italie

Deze rode Nerone wijn is echt een samenspel van het Italiaanse temperament. Het begint allemaal in de oude wijngaarden midden in Puglia, daar staan de Negroamaro en Primitivo druif aangeplant. In de rijke bodem structuur bevinden zich veel verschillende lagen waardoor de ranken gemakkelijk vocht op kunnen nemen. Ook wel nodig wat het kan er erg warm worden in de lange zomers. Maar gelukkig is daar ook de wind die vanaf de zee door de wijngaarden waait. Deze zorgt mede voor verkoeling aan de trossen waardoor het groeiseizoen lang en evenwichtig is. Als de druiven hun rijpheid hebben gekregen worden ze in de vroege ochtend naar Nerone gebracht. Men start de oogst vroeg om de frisheid in de druiven te laten en oxidatie te voorkomen tijdens het transport. Alle druiven worden met de hand geoogst.

Smaakprofiel: Een charmante, fruitige en zachte wijn met een intens aroma van zongerijpte frambozen, pruimen en kruiden. In de geur heeft deze rode wijn indrukken van pruimen, zwarte kersen, vanille en iets van krentjes. De smaak is zacht in de mond met veel zwart fruit en mooie lichte kruidigheid. Achter op de tong nuances van vanille, pruimen en chocolade. Vol en zeer krachtig deze Nerone Negroamaro Primitivo. Deze twee druiven voelen elkaar perfect aan en geven deze rode wijn zijn eigen karakter. Zo geeft de Negroamaro zachtheid en fruitigheid en de Primitivo juist kracht en finesse. De fles alleen al is een plaatje maar zodra je de fles ontkurkt is de vreugde ongekend! Zacht, rond en zeer verfijnd zijn de toverwoorden voor deze rode Nerone wijn. Wat een weergaloos glas wijn uit Puglia.

Wijnhuis: Nerone is een wijnhuis gelegen in Puglia, een wijnregio in het zuiden van Italië. Het wijnhuis is vernoemd naar de lokale druif 'Nerone', ook wel bekend als Nero di Troia. Het wijnhuis is gespecialiseerd in het produceren van wijnen van deze druif, maar produceert ook wijnen van andere lokale druivenrassen zoals Primitivo.

Drinken bij: biefstuk, rood vlees, varkensvlees, pastagerechten en gerijpte kazen.

Entrecote van de BBQ met limoen-korianderrub

Ingrediënten voor 2 personen: 1 limoen, 0,5 tl gemalen korianderzaad, 0,5 teen knoflook, 1 entrecote van 200 gram, 6 cherrytomaatjes, 2 el olijfolie extra vierge, 1 el olijfolie, 1 snufje peper, 15 g koriander. Tip! De limoen-korianderrub is ook heerlijk op een karbonade of speklap.

Bereiding: Steek de barbecue aan. Boen de limoen schoon en rasp de groene schil eraf. Meng de limoenrasp met de koriander. Rasp de knoflook erboven en voeg peper naar smaak toe. Wrijf de entrecotes goed in met de limoen-korianderrub en laat minstens 15 min. marineren. Meng de tomaatjes met de koriander en de extra vierge olijfolie. Bestrijk de entrecote met de olijfolie en gril het vlees op de hete barbecue in 2 min. per kant bruin en vanbinnen rosé en sappig. Laat het vlees 5 min. in aluminiumfolie rusten. Halveer de limoen. Snijd de entrecote in repen en verdeel over 2 borden. Schep het tomatenkoriandermengsel bij het vlees op de borden. Leg de limoen erbij.
Bron: https://www.jumbo.com/recepten/entrecote-van-de-bbq-met-limoenkorianderrub-501814

Ogier Artésis rouge - Grenache/Syrah/Mourvedre - Côte du Rhône – Frankrijk

Ogier is een prachtig wijndomein in het hart van de Rhône Vallei.
Smaakprofiel: Deze wijn heeft een kersenrode kleur met prachtige paarse tinten. Een frisse wijn met een expressieve neus, waaronder kruiden en voldoende fruit zoals pruimen, kersen en bramen. Zijdeachtig en vol. Artésis Côtes du Rhône heeft de kwaliteit die we van Ogier mogen verwachten!
De druiven (Grenache, Syrah, Mourvèdre) worden handmatig geoogst en gedeeltelijk ontsteelt. Fermentatie geschied onder gecontroleerde temperatuur Daarna rijpt de wijn 8 maanden gedeeltelijk op beton en in houten foeders. De wijngaarden liggen in de zuidelijke Rhônevallei in de Vaucluse en de Gard. De druiven zijn geselecteerd van wijngaarden gelegen op de Villafrancien terrassen van St Marcel d’Ardèche, op de heuvels van Avignon en Roquemaure. De grond bevat zand van de Aiguesvallei en gelaagde stenen op hellingen van Plan de Dieu.

Wijnhuis: De geschiedenis van Ogier begint al in 1859, maar pas vanaf 1948 legt men zich toe op de wijnbouw. De prachtige gebouwen van het wijnhuis zijn in Romeinse stijl. De kelders in Châteauneuf-du-Pape, waarin men de wijn produceert en laat rijpen, dateren uit de 20ste eeuw. Het zijn ongetwijfeld de oudste kelders in de zuidelijke Rhône vallei. In 2006 heeft Ogier zich helemaal toegelegd op duurzaamheid en wordt er op alle wijngaarden biologisch geteeld.

Drinken bij: Lekker bij vleesgerechten, wild en stevige, oude kazen.

Hollands pannetje met jachtsaus


Ingrediënten voor 2 personen: 400 gr sperziebonen, 250 gr champignons, 2 uien, 200 gr kip, 450 gr krieltjes. Voor de jachtsaus: 1 snuf tijm, 1 blad laurier, 2 tl paprikapoeder, 2 el bloem, blikje tomatenpuree (70 gr), 300 ml runderbouillon, snufje suiker, 1 el ketjap

Bereiding: Kook de krieltjes en de sperziebonen beetgaar in een pan met water, apart of samen. Snipper de uien en fruit aan in een (wok)pan. Voeg de champignons in plakjes toe en bak mee. Doe dan de kip erbij in stukjes en bak rondom lichtbruin. Doe dan alle ingrediënten (behalve de bouillon en laurierblad) voor de saus bij de kip en champignons en bak een paar minuten mee. Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij en voeg het laurierblaadje toe. Blijf roeren tot er een egale saus is ontstaan. Wil je hem iets dikker dan laat je hem iets langer inkoken. Voeg dan de voorgekookte krieltjes en boontjes toe en roer alles door elkaar. Proef of er nog een snufje peper of zout nodig is en serveer in de pan.
Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/hollands-pannetje-met-jachtsaus/

Eet smakelijk en geniet ervan!

Terug naar blog